Nedslag mot pokern

Skatteverket fick i början av året upp ögonen för ett stort antal pokersajter. Dessa sajter var registrerade i utlandet, men från myndighetens sida misstänkte man att de drevs från Sverige. Än så länge har myndigheten dock lämnat sajter för casino online i fred.

Det rörde sig om ett 100-tal sajter, som enligt Skatteverkets misstankar undanhållit flera 100 miljoner från svenska staten. Bakom de 100 sajterna dolde sig, enligt misstankarna, dock bara ett femtiotal spelbolag. Resten av sajterna fungerade som bulvaner för spelföretag som även drev sajter i eget namn.

Även om företagen är registrerade i länder som Malta är de skattepliktiga i Sverige om de leds och styrs härifrån. Eftersom Svenska Spel i Sverige har monopol på att arrangera spel som black jack och poker, vill företagen inte skylta med vad de bedriver för verksamhet. Därför bedriver de den från utlandet, under andra namn, även om kontoret finns i Sverige.

Den vanligaste modellen för denna typ av spelsajter är att ett utländskt bolag ligger i botten, men att ett företag i Sverige sköter större delen av arbetet, exempelvis byggandet av sajten. Det svenska företaget får då betala arbetsgivaravgifter och andra skatter i Sverige, men vinsterna beskattas utomlands.

Spel om pengar på internet är populärt i Sverige, men hur stort det verkligen är kan Skatteverket inte uttala sig om, eftersom vinsterna hamnar utomlands. Enligt en bedömare kan det röra sig om hundratusentals svenskar. I den gruppen ingår både de som spelar något enstaka parti per månad till de som lyckas leva på sitt spelande.