Person som kastar två tärningar vid ett kasinobord med spelmarker

Spelmarknaden i Sverige

Som det är nu är spelmarknaden i Sverige statlig reglerad, och alltså förbehållen vissa enstaka aktörer. Detta kritiseras av många, och Moderaterna har sedan några år haft på sin agenda att slopa monopolet. Spelmonopolets anhängare menar att monopolet skyddar folk från spelberoende, och drar paralleller med Systembolaget, som ska skydda folkhälsan.

Att stoppa spelmonopolet skulle göra att staten förlorar pengar, vilket kan vara en orsak till att det fortfarande finns kvar. EU-kommissionen har tidigare attackerat det svenska spelmonopolet och menar att det enbart syftar till att staten ska tjäna pengar, och inte har något socialt motiv. Det är enligt EU olagligt eftersom en medlemsstat inte får monopolisera en marknad för att tjäna pengar.

Många menar att man skulle göra spelarna en stor tjänst genom att avskaffa spelmonopolet. Den genomsnittliga vinstandelen från svenska spel är 55 %, jämfört med över 90 % hos konkurrenter som bedriver sin verksamhet från utlandet. Detta att verksamheten finns utomlands gör också att Sverige går miste om många arbetstillfällen och skatteintäkter.

Svenska spel

När du söker på ”spelmonopolet” på Wikipedia omdirigeras du till sidan för Svenska Spel. Svenska spel är ett statligt bolag som från början var två bolag, Tipstjänst och Penninglotteriet. Svenska Spels verksamhet kontrolleras av Lotteriinspektionen. De bedriver försäljning via ca 6700 ombud, 2000 restauranger och pubar samt via Internet. Statens avkastning från Svenska Spel uppgår till omkring 4 miljarder kronor om året, varav en stor del går till den svenska idrottsrörelsen. År 2005 gav regeringen klartecken att låta Svenska Spel bedriva nätpoker. Dock avrådde Statens folkhälsoinstitut från detta, då de menade att det skulle öka förekomsten av spelberoende. På 1920- och 1930-talet ökade den olagliga vadslagningen och Sveriges regering såg det som ett samhällsproblem. Tipstjänst fick därför 1934 tillstånd från staten att starta sin verksamhet. De gick in för att organisera ett säkert sätt för människor att spela på sportprestationer. Företaget förstatligades 1943.