Nytt fall av matchfixning?

Något som inte sker på svenska casino men som tyvärr är vanligt på en hel del andra spelbolag, främst baserade i Asien, är pengasatsningar på fixande matcher. Detta får sedan utredas på plats i Sverige, eftersom det ofta är matcher i fotbollsdivisioner här som råkar ut för detta.

Igår sprang en maskerad man in på planen i slutminuterna av matchen mellan Jönköping och Östersund. Huliganattacken fokuserades till ena lagets målvakt, som blev slagen och rejält omtumlad av händelsen. Mannen, som är 17 år, kunde nära därefter gripas och föras bort. Nu utreds det om det faktiskt kan vara så att det är en matchfixning som ligger bakom själva attacken, något som Fotbollskanalen skriver om här.

För att kunna ta reda på om det handlar om just matchfixning utreder Svenska spel oddsen och rörelsen i speldatan för att se om något ser ovanligt suspekt ut. Det finns mycket spekulationer kring matchen, hur den avbröts och och kring själva incidenten. Det är skäl nog att se efter om det kan finnas något bakomliggande som avviker från hur det ska se ut. Matchfixning är något som har blivit vanligare och vanligare i Sverige, med ett antal fall per år. Det är vanligare i de lägre divisionerna än i allsvenskan. För att se över om det faktiskt skett en matchfixning tittar man på ett antal olika saker, bland annat ställer man sig frågorna:

  • Finns det misstänkta rörelser på oddsen inför och efter matchen?
  • Hur ser spelmönstren ut?
  • Vilka lag är det som har spelat?
  • Var i landet har man lagt spel?
  • Avviker det från det naturliga?

Källa: Aftonbladet

Krav på spelares registrering minskar risken kring fusk och fixning

SVT kan en läsa mer om åsikter kring just matchfixning. Men det är så att många internationella spelbolag kräver att deras kunder registrerar sig – och på så sätt minskar risken för matchfixning, något som varit vanligt i flera år. Svenska Spel införde samma registreringkrav först 2014, något som kontrollerar spelares identitet på ett smidigt sätt. Men det är svårt att hålla alla slags vadslagningsformer helt fria från försök till fusk, men det är något som måste fortsättas jobba mot och att man visar att det inte är okej.