Svenska sedlar av olika valörer och mynt

Spel om pengar ska ske utan fusk

Korruption är något som mer och mer äter sig in i sportvärlden när det handlar om spel om pengar, även uppe i nord, och nu planeras det att sätta igång med krafttag för att förhindra att detta blir något daglig dags.

På myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) kan vi läsa om en nyligen utkommen rapport som handlar om matchfixning, det vill säga den manipulation som illavarslande nog ökar i Sverige och uppmärksammats alltmer av idrottsorganisationer, av spelbranschen och av rättsväsende samt media. Detta är en svårbotad sjukdom i sportvärlden, som är den nya sortens doping.


Svenska spel är en av de aktörer som proaktivt jobbar med att förebygga just matchfixning när det gäller just spel om pengar. I Aftonbladet kan vi vidare läsa, i en debattartikel, att vissa produkter helt enkelt ska tas bort från marknaden och där har just Svenska spel visat vägen med att inte tillåta spel på enstaka händelser – som rött kort eller antal hörnor i en match.

Fängelserisk för givande av muta

Men det sker ändå, i Svenska Dagbladet kan vi tragiskt nog läsa om hur en fotbollsspelare nu riskerar just fängelse för matchfixning, ett mutbrott i den grövre kategorin, med upp till sex månaders fängelse. Det handlar om hur den misstänkte ska ha erbjudit en spelare i IFK Värnamo pengar för att med flit och vilja förlora en match mot Gais, något som hände förra året. Mutan avböjdes dock av den som erbjudits den:

När rättegången avslutades i eftermiddags yrkade åklagaren Johan Lindmark på Riksenheten mot korruption på att den åtalade spelaren ska dömas för grovt givande av muta och få sex månaders fängelse – Svenska Dagbladet

Korruption är alltså något som mer och mer äter sig in i sportvärlden även uppe i nord, och nu planeras det alltså att sätta igång med krafttag för att förhindra att detta blir något daglig dags.

Det är tur att det för den som älskar att spela om just pengar alltid har lagenliga och dessutom mycket roligare alternativ, till exempel via casinowings.se