Bild på en dommar klubba

Rättegång om matchfixning

Sport och spel är något som många tycker om att betta på för att tjäna in en slant, men när spelet är riggat förstörs hela poängen med sport och just skandalerna med matchfixning är något som förstör – så pass mycket att den största härvan med matchfixning nu är uppe i hovrätten.

Att satsa på odds i fotbolls EM är något som många nog är sugna på nu när EM faktiskt står för dörren, men många är nog också tveksamma till om man kan lite på resultaten av matcherna. Något som skakat fotbollssverige är nämligen matchfixering och denna härva har nu blivit så stor att fallet till och med tas upp i hovrätten, något som Aftonbladet rapporterar live från. Så vad är det egentligen som har hänt?

Detta har hänt:

Vad SVT kan rapportera så rör det hela sig om totalt fyra före detta spelare i fotbollslaget Kristianstads FF som mellan åren 2013 och 2014 anklagas för att ha tagit emot mutor för att fixa matchresultatet i matcher. Ärendet togs först upp i tingsrätten där alla män friades, trots att en utav dessa erkänt brott och nu tas fallet vidare till hovrätten. Enligt misstankarna ska spelarna inte enbart ha mixtrat med läggningsmatcher och tagit nämna mutor utan ska även ha utsatt övriga spelare för hot och mutor för att nå de fixerade resultaten. Men trots erkännande från en utav spelarna blev spelarna alltså friade. Men enligt Kristianstadsbladet är det just erkännandet som åklagarna trycker på i hovrätten för att ändra friandet.

Dessa är inblandade i härvan, men friade i tingsrätten:

  • Växjöbo – han misstänks för att ha givit mutor, utövat samt försök till att utöva utpressning och anklagas för två fall av olaga tvång.
  • Landskronabo – han misstänks för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång.
  • KFF-spelare – han är aktiv spelare i KFF och misstänks ha varit mottagare av muta.
  • Före detta KFF-spelare – han är misstänkt för att ha tagit emot muta.
  • Före detta KFF-spelare – misstänks även han vara mottagare av muta.
  • Före detta KFF-spelare – avstängd från Svenska fotbollförbundet sedan ett tidigare åtal i Jönköping inom samma kategori där åtalet dock ogillades, men i detta ärende är han misstänkt för grovt givande av muta.

Hur ska hovrätten fälla dessa män?

Dagens Nyheter skriver man om hur det är telefonregister från männens telefonsamtal som ska göra att domen mot männen blir fällda i hovrätten som matchfixare. Vad åklagaren menar är nämligen att det är telefonsamtal mellan de olika männen som legat till grund för deras kommunikation och planering av de uppgjorda matcherna. Det mqan kan se genom dessa telefonsamtal är nämligen att en 26-årig matchfixare och också fotbollsspelare, samme man som i fjol kom att bli den förste att dömas i ett matchfixningsfall i Sverige, under två månaders tid hade kontakt via sms och röstsamtal med en av sina tidigare lagkamrater i Kristianstad. Hela 188 gånger ska kontakten ha varit mellan dessa män och mannen på andra sidan telefonluren är dessutom den man som i detta mål framställs som den ledande bland alla av de åtalade männen. Därför kommer telefonregistren även att betraktas som stödbevisning, vilket var något som tingsrätten ansåg saknas för att man skulle backa upp Kristianstadsspelarens bekännelse i första rättegången – vad som sker i rättegång nummer två återstår dock att se.