Spelreklam kan förbjudas vid TV-sänd fotboll

När spelmonopolet luckrades upp vid årsskiftet blev det som en exposition av spelreklam då allt fler aktörer lyckades erhålla licens och numera är tillåtna att också göra reklam för sig. Men framförallt inom fotbollen har man nu tröttnat och snart kan reklam för spelbolag komma att förbjudas vid TV-sänd fotboll – och redan har i alla fall ett fotbollsmagasin slutat med spelreklamen på sin sajt.

Letar du efter Europatipset tips och förslag via spelbolagens annonser är detta inget som du kommer att hitta. Fotbollssverige har nämligen tröttnat och på flera håll höjer man nu rösterna för en begränsning av såväl spelreklam som rena chanser att få spela på vissa sorters matcher. Till exempel har Svenska fotbollförbundet flertalet gånger begärt begränsningar av spel på lägre divisioner sedan den nya spellagen trätt i kraft, vilket bland annat Dagens Industri rapporterar om. En annan aktör som tagit ställning är fotbollsmagasinet Offside. Redan i fjol tog man nämligen beslutet om att tacka nej till all sorts spelreklam och är hittills det enda fotbollsmagasinet som inte är överdekorerat med spelreklam. Ett beslut som visserligen gjort att de förlorar i annonsintäkter men som samtidigt gör att de känner sig kunna behålla sin journalistiska obundenhet säger man till Sveriges radio.

TV-sända fotbollsmatcher utan spelreklam

I Danmark har det höjts röster för att förbjuda spel- och bettingreklam i pauserna mellan halvlekarna i tv-sänd fotboll, och Sverige kan vara på väg att införa samma sak. Till Aftonbladet säger civilminister Ardalan Shekarabi att han i alla fall inte vill utesluta att det sker eftersom han medger hur trötta folk faktiskt kommit att bli på den outtröttliga spelreklam vi ständigt nås av. Likaså är det många spelberoende som manar till ett förbud – en som tidningen talar med uttrycker bland annat hur han triggas av att se reklamfilmerna, och han är säkerligen inte ensam om detta faktum. Här diskuterar man frågan om spelreklam i Nyhetsmorgon hos tv4: